Máte rádi lehkou italskou kuchyni, v níž se vaří jen z pár surovin? Pak si určitě připravte pokrm z jedné pánve.
Ingredience
1 balení těstovin, nejlépe penne, ale mohou být i jiné
10 cherry rajčátek
2 dcl bílého vína
hrst čerstvého špenátu
100 g másla
5 lžic olivového oleje
100 ml 33% smetany ke šlehání
4 stroužky česneku
1 čestvá chilli paprička
sůl, pepř
sýr na posypání, například grana padano, ale můžete použít kterýkoli jiný
čerstvá bazalka
2 nasekaná sušená rajčata
Postup
Ze všeho nejdříve si uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Na pánev si dejte máslo s trochou oleje a česnek si nakrájejte na skutečně tenké plátky. Jakmile bude pánev rozpálená, přidejte do ní česnek a zlehka ho orestujte.
Mezitím si cherry rajčátka rozpulte, a jakmile bude česnek orestovaný, přidejte je také na pánev.
Nyní pokrm osolte a opepřete a v případě potřeby přidejte ještě pár lžic olivového oleje. Nasekejte si jednu chilli papričku a přidejte ji k česneku a rajčatům. Zalijte pánev vínem.
Jakmile budou těstoviny hotové, takzvaně na skus, přidejte je do pánve. Vlijte na pánev smetanu a lehce promíchejte.
Pokrm ochutnejte a podle chuti dosolte a dopepřete. Na závěr přidejte sušená rajčata a trochu nasekaného špenátu.
Nepřidávejte jej však do pokrmu dříve než minutu před stáhnutím z ohně. Špenát je hotový raz dva a měl by zůstat jen lehce spařený, nikoli zcela uvařený, aby se rozpadal.
Těstoviny bohatě posypejte nastrouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
Jak ještě ušetřit?
Místo čerstvých rajčat můžete na pánev přidat klidně i obyčejný rajčatový protlak nebo konzervovaná loupaná rajčata.
I ty vám totiž vytvoří hustou omáčku, navíc už pak nemusíte používat ani vysokoprocentní smetanu ke šlehání.