Na sychravé podzimní a zimní dny je jako stvořený.
Ingredience
Na linecké těsto
250 g hladké mouky
150 g másla
100 g moučkového cukru
3 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
Na náplň
5 velkých jablek
1 menší citrón
70 g másla
1/3 hrnku polohrubé mouky
2 lžíce cukru krystal
1/2 hrsti plátků mandlí
1/2 hrsti nadrcených
vlašských oříšků
1 polévková lžíce skořice
Postup
Jablka oloupejte a zbavte jadřince. Nastrouhejte je nebo je nakrájejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, aby vám nezhnědla. Také je bohatě zasypejte skořicí.
Změklé máslo pokojové teploty smíchejte společně s moukou, cukrem krystal a nadrcenými oříšky. Vše pořádně promíchejte, buď v mixéru, anebo použijte ruce.
Nyní si připravte linecké těsto smícháním mouky, másla, cukru, žloutků a vanilkového či vanilinovéhocukru. Těsto vypracujte pěkně do hladka.
K ruce si vezměte zapékací formu, nejlépe kulatého, koláčovitého tvaru a vymažte ji máslem. Následně do ní rozprostřete připravené těsto. Nemělo by mít v sobě žádné trhliny a musí být rozprostřené rovnoměrně.
Do formy naskládejte jablka, pak přidejte hotovou směs z mouky, cukru a oříšků. Vršek koláče hezky zarovnejte, aby byl všude rovnoměrný.
Předehřejte troubu na 185 °C a pečte 25 až 30 minut. Pět minut před koncem pečení koláč zasypejte plátky mandlí. Ještě teplý koláč podávejte s kopečkem vanilkové nebo například kokosové zmrzliny. Případně můžete zvolit i jinou, tu vaši nejoblíbenější příchuť.
Tip redakce
Jste alergičtí na oříšky? Pak je můžete směle vyměnit například za sušené ovoce nebo třeba vločky, které na pánvi orestujete s trochou medu nebo javorového sirupu.