Máme zažité, že pro mošt musíme s jablky do moštárny, přitom v dnešní době jej už hravě připravíte i doma.
Suroviny na 8 l
10 kg jablek
máta
skořice na dochucení
Postup
Jablka omyjeme, zbavíme stopek a jádřinců a nastrouháme je na hrubém struhadle. Várku jablek vložíme do síta vyloženého silonovou tkaninou nebo plátnem a necháme zvolna odkapávat do hrnce nebo mísy. Když šťáva přestane kapat, začneme plátno pomalu stáčet, abychom z jablek vymačkali co nejvíce šťávy. Vymačkanou dužinu vyhodíme a stejným způsobem zpracujeme i zbylá jablka.
Odkapanou šťávu z jablek přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, můžeme přidat kousky celé skořice, zavíčkujeme je a sterilujeme asi 15 minut při 83 °C. Pokud použijeme obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplníme sklenice téměř pod okraj, postavíme je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a zahřejeme na 83 °C. Po 10 minutách rychle vnoříme do každé sklenice rukojeť vařečky (nejlépe plastové), abychom vytlačili pěnu tvořící se na povrchu, lahve uzavřeme a mošt necháme vychladnout.