TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Naprostá delikatesa, kterou není tak složité si připravit doma. Křehoučké maso v aromatické omáčce s krémovou polentou.

Suroviny

400 g hovězích líček
100 g hladké mouky
3 ks mrkve
2 ks červené cibule
1 ks pórku
1 palice česneku
700 ml suchého červeného vína
400 ml hovězího vývaru
1 lžička čerstvého tymiánu
1 lžička čerstvého rozmarýnu
3 ks bobkového listu
1 špetka soli
1 špetka pepře
2 lžíce oleje

Polentu můžete ozvláštnit například sýrem.

Na polentu

100 g polenty
200 ml mléka
200 ml vody
sůl

Krok za krokem

Troubu předehřejte na 200 °C. Líčka očistěte a nakrájejte na menší kousky. V misce poté pečlivě smíchejte mouku spolu se solí a pepřem.

V hrnci rozehřejte olej. Přidejte líčka, která předem obalte v ochucené mouce. Maso z každé strany opečte dozlatova. Poté maso z hrnce vyberte a dejte stranou. Do stejného hrnce přidejte mrkev, cibuli a pórek. Zeleninu restujte 10–15 minut, aby dostala zlatavou barvu.

Když je zelenina opečená, vraťte do hrnce maso. Přidejte 100 ml červeného vína. Počkejte, až se víno vyredukuje, a přilijte zbytek vína spolu s vývarem.

Přidejte bylinky, koření a přepůlenou hlavu česneku. Zakryjte pokličkou a dejte na 1 hodinu dusit do vyhřáté trouby. Po hodině teplotu snižte na 140 °C a duste dál přibližně 2 hodiny.

Poté hrnec z trouby vytáhněte. Maso vyndejte a zkontrolujte, jestli je dostatečně měkké. Kdyby nebylo, hrnec znova zakryjte pokličkou a pečte ještě 30 minut.

Obsah hrnce přeceďte do kastrolu tak, abyste v omáčce neměli kusy zeleniny. Omáčku můžete na plotně ještě zredukovat na správnou hustotu. Nakonec zašlehejte studené máslo. Až se budou líčka péct, připravte přílohu. Polentu uvařte. Vsypte ji do teplé vody s mlékem a uvařte do zhoustnutí. Máte hotovo a můžete podávat.

Aby se líčka opravdu povedla

Tuto gurmánskou specialitu najdete na jídelním lístku v každé vybrané restauraci. Uvařit si ji jako profík zvládnete i vy, jen stačí dodržet pár kroků. Křehoučké masíčko, které se bude na jazyku rozplývat, a chuť, na kterou vaši strávníci jen tak nezapomenou.

Tuhle dobrotu zvládnete levou zadní i vy, jen si s pečením masa dejte na čas. Pokud tedy chcete na oběd nějakou rychlovku, líčka nechte na den, kdy budete mít na vaření alespoň 3 hodiny.

Křehoučké maso

Jak už to tak chodí, na ty nejlepší věci se musí čekat. Tudíž snižte teplotu trouby na minimum a maso pečte vždy zakryté pod pokličkou, alobalem nebo příklopným pekáčkem několik hodin, klidně i celý den.

Abyste dosáhli naprosto nejlepšího výsledku, zkuste fígl profesionálních kuchařů. Měkké maso po upečení z hrnce vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout alespoň 15 minut. Zaručíte si tím maso tak křehké, že se rozpadne jen při pouhém pohledu.

Polentu můžete ozvláštnit

Výraznou chuť líček není potřeba mísit s dalšími aromatickými přílohami. Polenta splní svůj úkol a ponechá hlavní hvězdou hovězí. Pokud by vám ale přece jen polenta připadla chuťově nevýrazná, nebojte se do ní přidat nastrouhaný sýr. Nejlepší volbou je italský parmezán. Stačí přimíchat hrst až dvě, a sami uvidíte, jaký zázrak to je.

Tags : líčka

Nenechte si ujít další zajímavé články