Svatý Martin opět přijíždí na bílém koni – je tedy čas zajet do obchodu pro husičku.
Suroviny
1 husa (o váze asi 4 kg)
4 větší jablka
3 velké cibule
sůl
drcený kmín
2 hrsti nasekané petrželové nati
Postup
Husu si obereme od zbytků chloupků a celou ji řádně omyjeme. Odřežeme přebytečný tuk a krk.
Dobře maso prosolíme a okmínujeme i zevnitř. Očištěnou cibuli si nakrájejíme na větší kousky.
Stejně tak si oloupeme jablka a vyjmeme z nich jádřince. Jablkem a cibulí husu pořádně vycpeme.
Před pečením propíchneme vidličkou kůži, aby vytekl tuk.
Maso přikryjeme alobalem a pečeme dvě hodiny na 180 až 200 °C.
Pokud máme čas, maso bude křehčí při pečení po dobu čtyř hodin na 140 °C. Husu podléváme výpekem.
Po dvou hodinách odklopíme, aby získala křupavou kůži.