Nejlépe chutná trochu odleželá.
Suroviny
1 kg polohrubé mouky
500 g másla
300 g směsi rozinek a sušených brusinek
375 ml mléka
200 ml rumu
200 g mandlí
100 g kandované citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
100 g másla na potření
100 g moučkového cukru
80 g droždí
2 vejce
½ lžičky skořice
½ lžičky mletého kardamomu
špetka soli
Postup
Z mouky, droždí, cukru, soli, vajec, mléka a másla, skořice a kardamomu připravte tužší těsto. Vyválejte z něj na pomoučeném válu plát tlustý asi 2 cm, posypte rozinkami s brusinkami máčenými v rumu, mandlemi a mixem z kůry. Těsto sbalte a prohněťte. Vyválejte z něj 2 šišky a nechte 20 min odpočívat.
Po odležení doprostřed každé šišky zatlačte rukou, jako byste ji chtěli rozpůlit. Horní půlku těsta vyválejte směrem od středu. Vyválenou placku přeložte přes nevyválenou část a přitlačte.
Štoly položte na plech s pečicím papírem a nechte v teple tři hodiny kynout. Pak pomažte máslem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně hodinu a čtvrt. Ještě teplou štolu obalte v moučkovém cukru, zabalte do alobalu a nechte odležet.