Už máte dost experimentování a chcete si o Vánocích dopřát tradiční českou kuchyni?
Suroviny na 4 porce
4 plátky kapra uvařené v rybím vývaru
Na omáčku
větší mrkev
½ celeru
1 cibule
4 bobkové listy
slunečnicový olej
4 lžíce švestkových povidel
rybí vývar
1 dl černého piva
1 dl červeného vína
perník na strouhání
mandle na ozdobu
Postup
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli.
Restujeme do zlatohnědé barvy, přidáme povidla, zalijeme rybím vývarem, černým pivem a červeným vínem, zahustíme nastrouhaným perníkem, vaříme asi 15 minut, poté přepasírujeme přes husté síto.
Porce kapra osolíme a uvaříme v silném rybím vývaru – pozvolna táhneme 10−12 minut. Na talíř servírujeme omáčku, kapra a sypeme sekanými mandlemi. Jako příloha se hodí brambory.