Už jste někdy ochutnali pravou plzeňskou švestkovou merendu? Pokud ne, tak to rozhodně co nejdříve napravte a určitě nebudete litovat.
Ingredience
1,5 kg vypeckovaných švestek
2 lžíce cukru nebo více podle chuti
1 lžička skořice
1 litr vody
1 hřebíček
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový nebo smetanový puding
bílé nebo jiné pečivo podle chuti
Postup
Švestky zalijeme vodou, přidáme skořici, cukr, hřebíček a dáme vařit, dokud švestky dostatečně nezměknou. Ve smetaně dobře rozmícháme pudingový prášek a přidáme do merendy.
Je-li příliš hustá, přidáme 100 až 200 ml vody. Švestkovou merendu podáváme nejlépe s bílým pečivem nebo upečeme placičky z kynutého koláčového těsta, kterým se na Plzeňsku říká rozpíčky.