Skvěle chutnají i s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucenou čerstvými bylinkami.
Suroviny na 4 porce
500 g brambor
350 g kysaného zelí
1 velká cibule
100 g sádla
1 lžíce mletých škvarků
1 vejce (nemusí být)
4 lžíce solamylu nebo 8 lžic hladké mouky
vejce
sůl
tuk na pečení
Postup
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Vymačkáme většinu škrobu. Okapané zelí nakrájíme na menší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli.
Spolu se zelím, sádlem a škvarky ji vmícháme do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustíme škrobem nebo moukou, přidáme vejce, osolíme a vše důkladně promícháme. V litinové pánvi rozpustíme tuk (nejlépe sádlo).
Lžící do něj vkládáme těsto, ihned tvarujeme placky a zprudka smažíme dozlatova. Zelníky na talíři ozdobíme listovým salátem.