Domácí nakládané zelí můžeme ochutit i několika ingrediencemi naráz, podle toho co máme rádi.
Suroviny na 4 porce
30 kg jemně nakrouhaného zelí
½ kg cukru
¼–½ kg soli
1kg cibule
½ sáčku anýzu
několik zrnek celého pepře
nové koření
2 snítky kopru
Postup
Na dno soudku či velké nádoby dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).
Zelí zatížíme prkénkem a kamenem.
Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá. Místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.