Typická chuťovka skiareálů, kterou oceníte i doma, ačkoli na lyže vás zrovna neužije.
Ingredience
hovězí maso (kližka, zadní, krk)
500 g hovězího vývaru nebo 1 l vody
3 lžíce sádla nebo oleje
3 velké cibule
1 ks červené papriky
3 brambory
2 lžíce rajského protlaku
100 ml červeného vína
3 stroužky česneku
4 lístky bobkového listu
2 lžíce mleté sladké červené papriky
1 lžička drceného kmínu
pálivá paprika nebo chilli
1 lžíce majoránky
černý pepř
vejce
sůl
hladká mouka
Postup
Maso i cibule nakrájejte na menší kousky. Na sádle restujte cibuli dohněda, přidejte maso, osolte a restujte ze všech stran. Přilijte víno a nechte ho zcela odpařit. Přidejte koření, bobkové listy, kmín, oba druhy papriky, posekaný česnek a promíchejte s protlakem. Přilijte cca 0,5 l vývaru nebo vody.
Maso duste pozvolna, skoro doměkka. Přidejte zbytek vývaru, kostičky brambor a vařte dalších 10 min. Nakonec přidejte nakrájenou papriku, majoránku a vařte do změknutí brambor. Dochuťte solí a pepřem. Je-li polévka řídká, rozmíchejte lžíci mouky v trošce vody, nakonec dejte do polévky pár kostiček papriky a provařte.