TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Sice u nás není zima jako na Aljašce, ale speciality východních národů nás určitě zahřejí. Jestlipak umíte připravit opravdu tradiční boršč?

Suroviny

200 g hovězího masa
100 g vepřového masa
500 g kostí
250 g sterilované červené řepy
250 g zelí
3 lžíce rajského protlaku
1 cibule
1 mrkev
1 velká lžíce másla
1 lžíce cukru
2 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce zakysané smetany

Krok za krokem

Maso a kosti dáme do studené vody, řádně osolíme a vše uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Můžeme i ochutnat, abychom si byli jisti, že je maso měkké.

Na rozpuštěném másle podusíme nakrájenou cibuli a k ní přidáme nakrájenou mrkev. Vše podlijeme troškou vody a podusíme. Po chvilce přidáme pepř, sůl, cukr, bobkové listy.

Přidáme na proužky nakrájené zelí, které jsme spařili ve vařící vodě. Poprášíme moukou a zlehka osmahneme.

Za stálého míchání ředíme přecezeným vývarem z masa. Přidáme rajský protlak a chvíli povaříme.

Jako poslední přidáme do boršče hovězí a vepřové maso nakrájené na kousky a červenou řepu a krátce povaříme.

Na talíř přidáme smetanu a dozdobíme pažitkou, petrželí nebo jinými zelenými bylinkami.

Je libo bezmasý boršč?

Ne všichni patří mezi každodenní pojídače masa. A pro ty z vás, kteří si radši dají lehčí verzi oblíbené polévky, máme i vegetariánskou verzi. Použijte 2 litry vegetariánského vývaru. Místo masa a kostí tedy použijte na větší kousky nakrájené brambory a mrkev.

Nebojte se do vývaru přidat bylinku, jako je třeba kopr. Dodá jídlu skvělé aroma a podpoří chuť zeleniny. Všechnu zeleninu nechte dvě hodiny vařit na mírném ohni, ať je hezky měkká.

Do polévky doporučujeme zejména uzené tofu, které dodá příjemně kouřovou chuť. Další variantou, která vás svou chutí zajisté překvapí, je tempeh – jedná se o fermentované sójové boby, které jsou prorostlé ušlechtilou plísní, stejně jako například hermelíny.

Uzený tempeh nakrájejte na zhruba 4mm plátky a opražte na pánvičce z obou stran. Poté ho rozkrájejte na menší části a do polévky ho přidejte nakonec, až po vegetariánské smetaně a kopru.

Uzený tempeh lze použít všude tam, kam běžně dáváte maso. Opražený ho můžete dát do salátů, polévek, na obložený talíř místo masa, zabalit si jej do tortilly nebo použít do pomazánky.

Tip

Pokud vám chybí nejen v boršči maso, můžete do jídla přidat česnek. Právě on dodává jídlům chuť, když maso chybí.

Tags : Boršč

Nenechte si ujít další zajímavé články