TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Není nad to dát si porci guláše s knedlíkem a k tomu půllitr vychlazeného piva. Umíte si ale tuto českou klasiku připravit i doma? Guláš má neprávem pověst jídla náročného na přípravu, ovšem není tomu tak. S naším návodem ho zvládnete připravit levou zadní.

Suroviny

1 kg hovězí kližky
0,5 kg cibule
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce hladké mouky
1 lžička majoránky
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce sádla
1 bobkový list
sůl
pepř

Připravte si dokonalý karlovarský knedlík.

Krok za krokem

1. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a na středním stupni za občasného míchání orestujte dohněda. Orestovaná cibule dodá guláši tu správnou chuť i barvu.

2. Jakmile cibule dostatečně ztmavne, přidejte hovězí maso nakrájené na kostky o hraně asi 3 cm a chvíli opékejte.

3. Když se maso zatáhne, přisypejte sladkou papriku, přidejte rajčatový protlak a vše asi minutu za stálého míchání restujte. Dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, výslednému pokrmu by to dodalo nežádoucí hořkost.

4. Zhruba po minutě zasypejte maso moukou, promíchejte, přilijte asi 2 litry vody a přidejte hořčici, chilli papričku a bobkový list. Osolte a opepřete. Zakryjte pokličkou a duste na středním plameni do změknutí. Trvá to minimálně dvě hodiny.

5. Guláš občas zamíchejte, aby se omáčka nepřichycovala na dně hrnce. Pokud je potřeba, přilijte do hrnce trochu vody. Když je maso měkké, promněte mezi prsty sušenou majoránku a přidejte do hrnce. Prolisujte do hrnce 3 stroužky česneku, dobře promíchejte a nechte vařit ještě dalších 10 minut.

6. Nejlepší je nechat guláš odležet do druhého dne, krásně se tak propojí všechny chutě. Guláš podávejte s kolečky cibule a knedlíkem nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!

Tip

Pokud chcete vyzkoušet maďarskou verzi guláše, nechte spolu s masem v hrnci dusit nakrájená rajčata a papriky.

Dokonalý karlovarský knedlík

Zatímco se guláš vaří, můžete využít volné chvíle a připravit si domácí karlovarský knedlík. Jeho chuť je nesrovnatelná
s polotovarem, který koupíte v obchodě, a příprava opravdu není složitá!

Suroviny

7 rohlíků
150 ml mléka
2 lžíce petrželky
100 g hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
2 vejce

sůl

Postup

Pečivo nakrájejte na kostičky a nechte několik hodin proschnout. Pak ho v míse pokropte pár lžícemi mléka, přidejte petrželku a promíchejte, aby rohlíky nasákly mlékem. Mezitím dejte na plotnu vařit v dostatečně velkém hrnci vodu na knedlíky.

Zbylé mléko a žloutky prošlehejte a nalijte do mísy k rohlíkům. Přisypejte mouku, špetku muškátového oříšku, osolte a promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a ten pak jemně smíchejte s rohlíkovou směsí.

Na rozprostřenou potravinovou fólii položte polovinu těsta. Zabalte ji do asi 20 cm dlouhého válečku a okraje zarolujte. Totéž udělejte s druhou polovinou těsta. Knedlíky ponořte do vařící vody a vařte 10 minut, pak je obraťte a vařte dalších 10 minut. Po uvaření vyndejte z vody, vybalte a hned nakrájejte.

Tip

Z těsta nemusíte tvarovat pouze válečky, můžete vytvořit také menší kuličky. V tom případě ale zkraťte čas vaření na polovinu.

Nenechte si ujít další zajímavé články