TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Makronky mají původ ve Francii, ale v posledních letech se jejich popularita rozšířila do celého světa.

Není divu, kdo je ochutná, nedá na ně dopustit! Makronky totiž nejsou jen obyčejné sněhové pusinky, jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř vláčné. Jejich příprava chce trochu cviku, ale s naším návodem to zvládnete levou zadní.

Suroviny

Korpus

100 g bílků (3 bílky)
120 g mandlové mouky
210 g cukru moučky
barvivo (nemusí být)

Krém ganache

6 bílků
150 g cukru krupice
250 g změklého másla

Krok za krokem

1. Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Sypkou směs pak minimálně dvakrát přesejte přes jemné síto, suchý základ tím provzdušníte a makronky budou nadýchané.

2. Z bílků a cukru krupice vyšlehejte pevný sníh. Pokud chcete použít barvivo, přimíchejte ho do sněhu. Po částech vařečkou vmíchejte suchý základ. Nemíchejte víc, než je nutné, směs by zřídla a makronky by nedržely ten správný, dokonalý tvar.

3. Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem kolečka o průměru asi 3 cm. Pokud je těsto příliš husté a pusinky se neroztečou, několikrát jemně bouchněte plechem o linku.

4. Pusinky nechte zaschnout, aby se při doteku nelepily na prst. To trvá asi 30 minut. Pak plech vložte do trouby předehřáté na 160 °C (na horkovzduch). Pečte 10 minut, pak snižte teplotu na 140 °C a dosušte.

5. Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni vyšlehejte sníh a do něj ruční metlou postupně přimíchávejte cukr a změklé máslo. Vzniklý krém nechte před použitím vychladit.

6. Když je krém zcela vychlazený, naplňte jím cukrářský sáček a pusinky lepte k sobě. Pokud se vám vše podaří, výsledkem budou makronky, které mají v průměru 40 až 45 mm, jsou hladké, lesklé – jako lakované, při skusu křupnou a pak se rozplynou na jazyku.

Tip!

Na ovocné makronky do těsta přidejte potravinářské barvivo a krém vytvořte z mascarpone, cukru a vybraného ovoce.

Jarní sněhové pusinky

Pokud se vám příprava makronek zdá příliš složitá a netroufáte si na ni, nevadí! Máme pro vás jednoduchý recept na klasické sněhové pusinky, které se rozplývají na jazyku. Díky pastelovým barvám se tak stanou ozdobou vašeho jarního stolu!

Suroviny

2 bílky
špetka soli
120 g cukru krupice
gelové potravinářské barvivo

Postup

Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a začněte šlehat na nižší otáčky. V momentě, kdy se vytvoří bílá pěna, začněte po částech zašlehávat cukr. Než přidáte další, vždy nechte předchozí cukr dobře zašlehat.

Když je cukr celý zapracovaný, kápněte pár kapek gelového barviva, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte několik minut, až je sníh hezky lesklý a cukr co nejvíce rozpuštěný.

Sníh si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky či jiné tvary. Můžete použít různé druhy špiček a získat tak pusinky rozličných tvarů. Plech s nastříkanými pusinkami dejte péct do trouby předehřáté na 100 °C na 60–90 minut podle velikosti pusinek.

Během pečení troubu několikrát otevřete, aby se z ní odpařila přebytečná vlhkost a vaše krásně barevné pusinky nepopraskaly. Nakonec troubu vypněte a nechte pusinky přímo v troubě ještě dobře vychladnout.

Tags : makronky

Nenechte si ujít další zajímavé články