Účastnice Světového mistrovství marmelád v britském Dalemainu Lucie Klimešová v roce 2016 vybojovala čtyři medaile za své marmelády. Na svém kontě má zhruba třicet netradičních, kterými se můžete inspirovat i vy.
Suroviny na 1,25 kg
1 kg hrušek
300 g cukru
1 čajová lžíce mleté skořice
vymačkaná šťáva z 1 citronu
10 g citrusového pektinu
Postup
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Do hrnce nasypeme přibližně 250 g cukru a na mírném ohni necháme cukr zkaramelizovat do krásné zlatohnědé barvy. Poté přidáme do hrnce hrušky, zasypeme skořicí a promícháváme přibližně 20-25min dokud hrušky nezměknou a neodpaří se část tekutiny.
Na závěr přilijeme do hrnce čerstvou šťávu z citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové hruškové směsi a ještě krátce povaříme. Plníme do připravených vyvařených sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme v troubě při teplotě 125°C deset minut. Vyndáme z trouby a obrátíme dnem vzhůru.