Maková náplň do moučníků neodmyslitelně patří k české kuchyni.
Na těsto
1 lžička cukru
120 ml mléka
15 g droždí
150 g moučkového cukru
500 g hladké mouky
100 g másla
80 g sádla
2 vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli
Na náplň
250 ml mléka
150 g mletého máku
3 lžíce cukru
mletá skořice
vanilkový cukr
Postup
Na kvásek smíchejte cukr, droždí a mléko. Vzešlý kvásek přidejte ke všem surovinám a vypracujte těsto. Nechte vykynout.
Mák svařte v mléce s ostatními surovinami. Nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, vyválejte, potřete makovou nádivkou a stočte. Záviny potřete vajíčkem a pečte při 180 °C asi 35 minut.
Tags :
závin