TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Kromě rozinek můžete do vánočky přidat i ořechy nebo kandované ovoce.

Suroviny

800 g hladké mouky
1 vejce
2 žloutky
½ lžičky soli
1 kostka droždí
500 ml mléka
100 g cukru
200 g másla
100 g rozinek
50 g mandlových plátků

Postup

Nejprve si připravte kvásek. V malém množství vlažného mléka rozmíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a nechte několik minut odstát, než se na povrchu začnou tvořit malé bublinky.

Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek cukru, sůl, přidejte vejce i žloutky a zbylé mléko. Na závěr přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

Přidejte do něho rozinky a ještě krátce propracujte. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, trvá to asi 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich vytvořte tolik kuliček, z kolika copů budete vánočky plést. Kuličky nechte asi půl hodiny vykynout a poté z nich vytvořte prameny.

Z nich upleťte vánočku a dejte ji na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynuté vánočky potřete vejcem, posypejte plátky mandlí a vložte do vyhřáté trouby.

Po 10 minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě asi hodinu. Po upečení nechte vánočky vychladnout na mřížce.

Nenechte si ujít další zajímavé články