TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!

Suroviny

600 g steakového masa vaší volby
olej
sůl a pepř na opečení masa
1 lžíce oleje
12 ks předvařeného chřestu

Na holandskou omáčku

3 žloutky
100 g másla
špetka soli
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice
pár kapek citronové šťávy podle chuti

Postup

V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a začneme na ní restovat silnější plátky osoleného a opepřeného masa, v ideálním případě velmi zprudka a po obou stranách. Jakmile je maso opečené dozlatova, ale ještě nedodělané uprostřed, vložíme ho i s pánví do trouby vyhřáté na 80 stupňů, aby zvolna došlo.

Prospívá to zejména hovězímu. Postavíme misku do vodní lázně nad mírně vroucí vodu. Rozmícháme v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici a sůl a trpělivě šleháme metličkou 3–5 minut, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé.

Pokud by vám připadalo, že se žloutky začínají srážet, okamžitě odstavíme misku a intenzivně mícháme, dokud obsah misky trochu nezchladne. Pozor, z teplem sražených žloutků už nikdy holandskou omáčku nevyšleháme.

Máslo nakrájíme na osm dílků a po jednom je přidáváme k teplým žloutkům. Pokračujeme ve šlehání, další kousek másla přidáme vždy až ve chvíli, co se předchozí beze stopy vstřebá do omáčky. Dál ještě pár minut šleháme nad párou, až vznikne teplá omáčka s konzistencí majonézy.

Odstavíme ji a dochutíme podle potřeby solí a pár kapkami citronové šťávy. Blanšírovaný chřest krátce prohřejeme v horké, osolené vodě, ale nevaříme ho. Rozdělíme na talíře, přidáme maso a přelijeme omáčkou.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz

Jak se vykrmují zápasníci...

Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než...
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz

Židé ve středověku:...

Být Židem nebyl ve středověku žádný med....
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz

Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i...

Zvířata jsou stále z velké části...
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz

6G síť: Kdy přijde a co od ní...

Latence v řádu mikrosekund,...
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz

Vévoda z Marlborough spadl...

Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a...
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz

Jak si užít luxusní víkend...

Každý pár někdy potřebuje...
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz

Sváteční menu –...

Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s...
Svědí to, že by se jeden zbláznil!
panidomu.cz

Svědí to, že by se jeden...

Možná se vám to už také stalo: Nikde žádný pupínek, žádná...
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz

Černé lyonské akordy s bílou

Přísně geometrické linie, beton, sklo a...
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz

Tajemno kolem milence...

Herečka Markéta Stehlíková (40) z...
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz

Klášter Kladruby: Chrám, ve...

Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že...
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz

Svět dětství se rozplynul

Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé...