TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Všichni, kteří milují rajčata, se už těší na jejich sezónu. Protože rajčata nejsou jenom na salát.

Potřebujete

1 červená cibule (může být i bílá)
100 ml bílého vinného octa
2 lžičky cukru
½ lžičky soli
2 velké červené nebo žluté papriky
200 g den starého rustikálního chleba
500 g rajčat (mohou být různých barev, velikostí i tvarů)
6 lžic panenského olivového oleje
50 ml červeného vinného octa
1 rozmačkaný stroužek česneku
1 lžička propláchnutých kaparů
sůl pepř
lístky čerstvé nebo sušené bazalky

Postup

Nejdříve nakrájejte z cibule tenké kroužky, dejte je do cedníku a přelijte vroucí vodou. Poté je přendejte do mísy a přidejte bílý vinný ocet, cukr a sůl. Přilijte 150 ml vody, promíchejte a dejte na hodinu stranou odležet. Poté tekutinu slijte a kroužky nechte okapat.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chléb natrhaný na kousky. Pokapejte ho olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chléb možná budete muset vyndat dřív).

Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo. Nyní si připravte dresink. V míse smíchejte olej, červený vinný ocet, česnek a kapary. Osolte, opepřete, ale berte přitom v úvahu slanost kaparů.

Nakrájejte rajčata, smíchejte s cibulí, paprikami a opečeným chlebem, zalijte dresinkem a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte lístky bazalky a nechte asi 30 minut rozležet. Netradiční podoba jídla podobého salátu.

Klasický toskánský pokrm ideálně poslouží jako lehký oběd nebo večeře. Tradičně se připravoval z okoralého chleba, jemuž smíchání s voňavou zeleninou vdechlo nový život. Až budete vybírat rajčata, měla by být co nejzralejší.

Tags : panzanella

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vondráčková v obavách: Proč odcházejí všichni muži z jejího života?
nasehvezdy.cz

Vondráčková v obavách: Proč...

Z rozvodu s hokejistou...
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz

Gruzie plná chutí a vůní

Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární...
Vědci objevili barvu, kterou dosud nikdo neviděl. Jmenuje se „olo“ a nelze ji zachytit běžnými prostředky
21stoleti.cz

Vědci objevili barvu, kterou dosud...

Vědecký tým z Kalifornské...
Ach, ta bolavá krční páteř
nejsemsama.cz

Ach, ta bolavá krční páteř

Bolest krční páteře je jako nechtěný dárek – nikdo o...
Tajemství dvojčete Ludvíka XIV.: Skončil za mřížemi nepohodlný sourozenec francouzského krále?
enigmaplus.cz

Tajemství dvojčete Ludvíka XIV.:...

Francouzský Král Slunce Ludvík XIV. si...
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz

Velikonoční ostrov:...

Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý...
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
panidomu.cz

Velikonoční dekorace:...

Obří vejce může být netradiční dekorací a...
Věděla, že už nastal její čas
skutecnepribehy.cz

Věděla, že už nastal její čas

Na posmrtný život jsem nikdy nevěřila....
Kramáře připravil o křeslo jeho ruský poklad
historyplus.cz

Kramáře připravil o křeslo...

„Co je to s Kramářem? Včera se nezdržel ani na hlasování o...
Revoluce v outdoorovém grilování a relaxačních technikách
epochaplus.cz

Revoluce v outdoorovém...

Chystáte se na piknik do přírody a nechcete tahat...
Longines Conquest: Tradiční elegance v novém, moderním pojetí
iluxus.cz

Longines Conquest: Tradiční...

Kolekce Longines Conquest, která...
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz

Vestavba s přidanou hodnotou

Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první...