Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem.
Suroviny
300 g čerstvých hub
300 g ječných krup
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
150 ml zeleninového vývaru
100 g parmazánu
snítka rozmarýnu
sůl
pepř
Postup
Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej a vhoďte do něj celé stroužky česneku. Zlehka je opečte, jen asi minutu, aby se rozvoněly. Poté je z pánve vyjměte a vložte do ní nakrájené hříbky.
Zalijte je suchým bílým vínem, osolte, opepřete, přidejte k nim celou snítku rozmarýnu a asi 15 minut je pod poklicí duste. Ječné kroupy, které jste si den předem namočila, uvařte téměř doměkka a přidejte je k houbám.
Přidejte k nim zeleninový vývar a za občasného míchání rizoto asi 5 minut vařte. Nejste-li vegetariánka, můžete použít i silný masový vývar, rizoto tak bude mít výraznější chuť.
Jakmile se téměř všechen vývar odpaří, stáhněte hrnec z plamene a do krup přimíchejte na kostičky nakrájené studené máslo. Na závěr přimíchejte také nastrouhaný sýr. Díky tomu bude mít rizoto krásně krémovou konzistenci.