Suroviny
175 g hladké mouky
1 lžíce krupicového cukru
120 g rostlinného tuku s máslovou příchutí
3 lžíce studené vody
Švestky jsou u nás tradičním ovocem.
Na náplň
10 větších švestek
6 vajec
1 lžička vanilkového extraktu
1 zakysaná smetana
200 g cukru
450 ml mléka
Postup
Smíchejte všechny suroviny na těsto kromě vody. Potom pomalu přidávejte po lžících studenou vodu (2–3 lžíce), až bude těsto držet pohromadě. Hotové těsto vložte na hodinu vychladit do lednice.
Jakmile bude těsto vychlazené, vyválejte je na pomoučeném válu a vložte do formy. Přitlačte je ke dnu a ke stranám a propíchejte vidličkou.
Na těsto nejprve dejte pečicí papír a zatižte je trochou fazolí. Pak vložte formu do předehřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut.
Sundejte fazole a pečte dalších 5 minut. Těsto nesmí být měkké a syrové. Mezitím si připravte náplň. Vejce šlehejte 3 minuty s cukrem. Směs bude hodně tuhá, proto postupně přidávejte zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt.
Švestky vypeckujte a vyskládejte na teplé těsto, zalijte připravenou náplní a pečte zhruba 30–35 minut, dokud náplň nezhoustne. Koláč pak nechte vychladnout ve formě a pocukrujte ho moučkovým cukrem.
Švestky pokládejte na koláč vždycky slupkou dolů a můžete přidat i lupínky mandlí. Cukr, kterým koláč pocukrujete, může být ovoněný pravou vanilkou nebo obohacený vanilinovým cukrem.