Suroviny

400 g lišek
1 lžíce másla
1 cibule
1 stroužek česneku
100 ml suchého bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
150 g žervé
petržel
sůl
pepř

Postup

Lišky očistěte nožíkem, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Několik si jich odložte stranou. Zbylé houby nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

Jakmile cibule zesklovatí, přidejte nakrájené lišky a krátce opečte. Po chvíli přilijte víno a vývar. Když se polévka začne vařit, lehce stáhněte plamen a povařte ještě asi 10 minut.

Poté přimíchejte žervé, podle chuti osolte a opepřete a tyčovým mixérem důkladně rozmixujte na hladký krém. Zbylé houby lehce orestujte na lžičce másla a dozdobte jimi polévku v talíři. Před podáváním krém posypejte najemno nasekanou petželí.

Tip!

Na talíři můžete polévku dozdobit lžičkou žervé nebo zakysané smetany.

 

štítky: lišky