TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Bramboračku dělá asi každý trochu jinak. Tahle je podle nás absolutně bez kompromisů.

Suroviny

200 g cibule (asi 4 ks)
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele (kořen)
400 g brambor
3 stroužky česneku
1 hrst sušených hub
2 litry vody
100 g másla
1/4 lžičky drceného kmínu
40 g hladké mouky
sůl
pepř
lístky petrželky

Postup

Zeleninu nakrájejte na kostky 1 x 1 cm velké. Česnek nakrájejte na plátky. Mezitím si sušené houby namočte do 500 ml vody a povařte asi 10 minut. Vodu nevylévejte, bude se vám do vývaru hodit.

V kastrolu s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu a vložte do něj kořenovou zeleninu (bez cibule). Míchejte a restujte dozlatova. Teprve poté přidejte cibuli, míchejte a restujte, až chytne zlatavý nádech i cibule.

Ujistěte se, že máte staženou plotýnku asi na třetinu výkonu a připravte si jíšku. K zeleninovému základu přisypte drcený kmín a mouku, poctivě míchejte asi 1–2 minuty, než se zelenina obalí moukou a mouka lehce zezlátne. Osolte, opepřete, zalijte 1,5 l vody. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky asi 1,5 x 1,5 cm. Nakrájené brambory přisypte do polévky, stáhněte teplotu a vařte asi 10 minut. Poté přidejte nakrájený česnek, houby a asi 100–150 ml vývaru z hub. Vařte dalších 5–10 minut. Nakonec osolte a opepřete podle chuti.

TIP

V případě bramborové polévky je hlavní majoránka, staročeské koření, které používaly už naše prababičky.

 

Tags : bramboračka

Nenechte si ujít další zajímavé články