Sorbet můžeme nechat v mrazáku klidně až deset dní.

Ingredience na 4 porce

Na sorbet

150 g kvalitní tmavé čokolády
120 g kvalitní mléčné čokolády
200 g moučkového cukru
500 ml vody

Na zdobení

70 g kvalitní čokolády
45 ml horké vody
220 ml smetany ke šlehání
100 g pěnových bonbonů

Postup

V hrnci na středním plameni přivedeme vodu a cukr k varu. Vaříme asi 2 min, dokud se cukr úplně nerozpustí. Rozmixujeme čokoládu a poté k ní pomalu přiléváme připravený cukrový sirup. Mixér znovu zapneme asi na 2 min.

Vlijeme do kovové nádoby a dáme chladit. Když je asi 1/3 sorbetu zmrzlá, nakrájíme na větší kousky a znovu rozmixujeme, aby se směs opět spojila. Necháme znovu z 1/3 zmrznout a postup opakujeme.

Takto připravený sorbet můžeme ihned podávat nebo ho zamrazit. Před podáváním necháme změknout 5 min. při pokojové teplotě. Mezitím vyšleháme dotuha šlehačku.

Vodu a čokoládu dáme do hrnce a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme, aby vznikla hladká poleva. Sklenice naplníme sorbetem, tvořítkem zdobíme sorbet šlehačkou, poléváme čokoládovou polevou a nakonec ještě dozdobíme pěnovými bonbony.

štítky: sorbet