Oblíbenější jídlo na oslavu? Snad ani neexistuje!
Suroviny
1 balíček listového těsta
400 g čerstvých hub s menšími, pevnými kloboučky
4 vejce
150 g anglické slaniny
150 g listového špenátu
5 dl mléka
2 střední cibule
2 žemle
strouhanka
olej
kmín
sůl
hladká mouka
vejce
Postup
Cibuli a slaninu nakrájené na kostičky opečeme na oleji. Přidáme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, podusíme asi 15 minut a odstavíme.
Nakrájené žemle zalijeme mlékem a necháme odstát. Pak je vymačkáme, přidáme k houbám spolu s rozšlehanými vejci, zahustíme strouhankou.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, potřeme ho houbovou směsí a poklademe překrájenými a spařenými listy špenátu. Vše svineme a na obou koncích k sobě okraje těsta dobře přitiskneme.
Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem, pokmínujeme, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme do světle hněda.