Na zavaření vybírejte jen mladé houbičky, pevné a nepoškozené. Vhodné jsou houby hřibovité, václavky, lišky, ryzce a podobně.
Potřebujete
1 kg malých houbiček
1 cibuli
3 dl vody
2 dl octa
10 g cukru
10 g soli
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
3 bobkové listy
špetku tymiánu
4 g hořčičného semínka
Postup
Smíchejte vodu s octem, cukrem, solí, kořením a hořčičným semínkem. Přiveďte k varu, za stálého míchání povařte asi 5 minut a nechte zcela vychladnout.
Houby povařte 5 min v osolené vodě a také nechte vychladnout. Do zavařovací sklenice navrstvěte na půlkolečka nakrájenou cibuli a vychladlé houby. Vše zalijte nálevem a sterilujte při 100 °C přibližně 30 minut.