Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu.
Ingredience
400 g cukety
2 vejce
300 g cukru krupice
230 ml oleje
400 g hladké mouky
6 g jedlé sody
4 g kypřicího prášku
10 g mleté skořice
Poleva
šťáva z ½ citronu
250 g cukru moučka
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte najemno.
Ve větší míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou na robotu vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte cuketu.
V jiné míse promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs zapracujte pomocí stěrky do tekutého stavu, ale zbytečně hmotu nemíchejte, aby koláč nebyl tuhý.
Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený koláč nechte zchladnout.
Do citronové šťávy postupně vmíchávejte prosátý cukr tak, aby vznikla hladká poleva. Přelijte ji přes vychladlý koláč a nechte ztuhnout.