Křehký koláč můžete připravit i z kombinace různých druhů mouky. Zkuste špaldovou nebo pohankovou, které mají jemnou oříškovou chuť. Pohanková je navíc zcela bez lepku.
Ingredience
1 kulatá forma
Na těsto
300 g hladké, případně špaldové či pohankové mouky
1 vejce
1 žloutek
150 g másla
1 lžička nastrouhané citronové kůry
70 g cukru
Na náplň
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
500 g jahod
Postup
Do mísy nasypte mouku, citronovou kůru, cukr a důkladně promíchejte. Přidejte vejce, žloutek a pokrájené změklé máslo. Vše znovu důkladně propracujte, až vznikne bezvadně hladké těsto. Odeberte z něho asi třetinu. Větší část vyválejte, přeneste do pečicím papírem vyložené formy a vytvarujte okraje.
Tvaroh prošlehejte s cukrem a vejcem. Pak ho naneste na těsto. Navrch přidejte očištěné jahody. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči efektní mřížku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout.