Za jejího tvůrce je považován Joe Sharidan, když v roce 1943 u letiště irského města Foynes obsluhoval Američany, kteří kvůli špatnému počasí nemohli pokračovat v cestě.
Povzbudil je tehdy kávou, do níž pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey. Ne všude tuto kávu připravují správně, ale následující recept je zaručený.
Potřebujete
6 lžiček mleté kávy
8 lžiček tmavého třtinového cukru
12 cl kvalitní irské whiskey
1,5 dcl 30% smetany
Postup
Do french press nádoby nasypte kávu a zalijte ji 6 dcl horké vody o teplotě 94 °C. Po 4 minutách stlačením oddělte tekutinu od lógru.
Do předem vyhřátých sklenic dejte po 2 lžičkách cukru a pomalu nalijte horkou kávu, tak, aby sahala asi 2 až 3 centimetry pod okraj.
Do kávy opatrně vlijte pravou irskou whiskey, a sice 3 cl na sklenici.
Vychlazenou smetanu ušlehejte na lehkou, nepříliš tuhou šlehačku. Hotovou šlehačku nalijte zlehka a pomalu na hladinu kávy, a to tak, aby hezky plavala na hladině a na co největší ploše si zachovala bělost.