TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasický tmavý a čokoládový dort s třešněmi miluje snad každý!

Suroviny

200 g třešní
240 g čokolády, másla, cukru
150 g hladké mouky
6 vajec
1 kypřící prášek do pečiva
pár kapek pomerančového likéru

Na polevu

200 ml smetany
30 g cukru
200 čokolády
40 g másla

Postup

Na dno formy dortu dáme pečicí papír. Okraje formy stačí vymazat máslem a vysypat moukou. Dále si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a čokoládu. Dáme pozor na to, aby čokoláda nebyla příliš horká.

V kuchyňském robotu začneme šlehat vejce a postupně přidáváme cukr. Vejce je třeba vyšlehat až do bílé pěny, která sice nebude tak pevná jako například sníh z bílků, ale výrazně nabude na objemu. Jakmile jsou vejce dostatečně ušlehaná, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, promícháme a přidáme zbytek ingrediencí – mouku, kypřicí prášek a nakonec třešně.

Směs nalijeme do formy a dáme péct na 160 °C zhruba 35 až 40 minut. Po upečení necháme dort chvíli vychladnout, vyjmeme z formy a otočíme, čímž docílíme rovných okrajů.

Pokapeme alkoholem a ještě za tepla polijeme první polovinou polevy, kterou můžeme po dortu rozetřít. Jakmile dort dostatečně zchladne, polijeme druhou polovinou polevy a přendáme do chladničky. Nakonec ozdobíme a podáváme s čerstvou šlehačkou.

Poleva

V rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a přilijeme k čokoládě, chvíli nemícháme. Jakmile je čokoláda dostatečně rozehřáta, vše promícháme. Do ještě teplé směsi vmícháme máslo.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....