Suroviny
25 g másla
350 g zeleného chřestu
3 šalotky
2 hrsti špenátu
2 stroužky česneku
700 ml zeleninového vývaru
sůl
3 plátky chleba
4 vejce
olivový olej
Postup
Máslo a olej rozehřejte v širším hrnci, přidejte špičky chřestu a pár minut je restujte, aby změkly. Vyjměte je a dejte stranou. Do tuku v pánvi vložte nakrájené šalotky a 5–8 minut je opékejte.
Pak přidejte kousky chřestu a opékejte dalších 10 minut. Na poslední minutu přidejte i česnek. Po minutě vmíchejte špenát, zalijte vývarem, přiveďte k varu, rozmixujte tyčovým mixérem a osolte.
Do vroucí vody vložte pomocí naběračky vejce a vařte ho asi 2–3 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek zůstal tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovte, nechte okapat a vložte do polévky.
Tip!
Pár špiček zeleného chřestu si dejte stranou, opečte je na másle a polévku jimi ozdobte.