Smetanová polévka s houbami dobře zasytí a hodí se i jako samostatné jídlo.
Potřebujete
2–3 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
1 lžíci másla
2 lžíce oleje
5 brambor
hrst hub
250 ml smetany ke šlehání
2–3 lžíce octa
cukr
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
kmín
sůl, pepř
kopr
4 vejce
Postup
Houby orestujte v rozpálené pánvi, aby změkly. Vejce uvařte natvrdo nebo je ke konci vaření připravte jako ztracená – vejce vyklepněte do naběračky a pomalu ho vkládejte do vařící vody tak, aby bílek obalil žloutek. Takto je nechte ve vodě 4 minuty.
V hrnci rozpusťte máslo s olejem, zaprašte hladkou moukou a vymíchejte světlou jíšku. Přilijte horký vývar a rozšlehejte metličkou. Do směsi přidejte nakrájené brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vařte 10–15 minut, až budou brambory měkké.
Odstavte, vyndejte bobkový list a koření a přilijte smetanu. Osolte, opepřete, přidejte nasekaný kopr, dochuťte cukrem a octem. Vložte do polévky rozkrojené vejce a podávejte.