TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Suroviny

100 g másla
3 lžíce medu
2 vejce
140 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
mouka na podsypání
vejce na potření
perníkové koření, 2 lžičky

Na polevu

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
trocha citronové šťávy
špetka soli

Postup

Máslo rozehřejte a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.

Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Uhněťte hladké těsto a uložte je alespoň na 30 minut do lednice.

Pak těsto rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je hodláte zdobit polevou, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.

Na polevu prošlehejte bílek s prosátým cukrem, škrobem a citronovou šťávou. Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a můžete zdobit.

Poleva musí být přiměřeně hustá, takže množství cukru záleží na velikosti vejce. Citronovou šťávou ji lze více zředit, chcete-li hustší, přidáte cukr.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....