Méně tradiční úprava husy, to ale neznamená, že i takto si ji nemůžete udělat na Vánoce nebo třeba na svatého Martina.
Potřebujete
Husu o váze 3,5 až 4 kg
300g sušených nesířených meruněk
4 housky z předešlého dne
50 g loupaných mandlí
2 lžíce másla
100 ml mléka
250 ml bílého vína
polévkovou lžíci čerstvého nasekaného zázvoru
muškátový oříšek
pepř, sůl
Postup
Meruňky nakrájejte a naložte do vína. Housku nakrájejte na kostičky, na másle osmažte dozlatova a přelijte mlékem. Mandle nasekejte. Zvlhčenou housku promíchejte s meruňkami, mandlemi a zázvorem a špetkou muškátu. Nádivku osolte a opepřete.
Očištěnou, osolenou a opepřenou husu naplňte nádivkou a kůži na břiše sešijte kuchyňskou nití. Husu dejte na pekáč prsíčky nahoru a v předem vyhřáté troubě husu pečte při 180 ˚C 1,5 až 2 hodiny dozlatova.
Upečenou husu podávejte s bramborovými knedlíky a červeným zelím.