Čím vším si sychravé počasí zpříjemnit? Teplé nápoje jsou tou nejlepší volbou! Nejen že skvěle zahřejí, ale navíc vás nabijí množstvím vitamínů, abyste i chladné dny přečkali ve zdraví.
Podzimní pečený čaj
Suroviny
500 g bobulí rakytníku nebo 250 ml rakytníkové šťávy
2 kg švestek
2 svitky skořice
1 vanilkový lusk
500 g třtinového cukru
Postup
Komu roste na zahradě rakytník, má štěstí a může sklízet zralé plody. Větvičky stačí dát do mrazáku a po dvou až třech hodinách bobule oklepat do pekáče. Kdo doma rakytník nemá, spokojí se s rakytníkovou šťávou. Troubu předehřejeme na 175 °C. Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do pekáče k rakytníku, nebo zalijeme rakytníkovou šťávou. Přidáme skořici a vanilkový lusk, zasypeme cukrem, promícháme a vložíme do trouby zhruba na 45 minut až 1 hodinu, až ovoce změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.