Díky plátkům jahod budete mít dort během chvilky krásně nazdobený.
Suroviny na 12 porcí
Na těsto
130 g cukru krupice
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
120 g másla
200 ml zakysané smetany
280 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Na krém
2 vaječné žloutky
80 g cukru moučka
40 g solamylu
300 ml smetany na šlehání
5 plátků želatiny
1 kg jahod
2 lžičky jahodové marmelády
Postup
V míse rozšleháme vejce s cukrem. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.
V kastrůlku rozehřejeme máslo. Pak přidáme zakysanou smetanu, rychle promícháme a odstavíme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
Do vaječné směsi za stálého šlehání přidáváme střídavě smetanu s máslem a mouku.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme asi 40 min při 170 °C. Korpus po vychladnutí vyndáme z formy.
Žloutky s cukrem vyšleháme do hladka. Přidáme solamyl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme smetanu. Směs za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí a pak ještě asi 2 min. povaříme.
Uvařený pudink přendáme do misky a zakryjeme fólií tak, aby se dotýkala i povrchu. Jinak se vytvoří škraloup. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.
Na sestavení moučníku použijeme okruží dortové formy, které vymastíme máslem a po celém obvodu na něj přilepíme pečicí papír. Položíme ho na servírovací tác a vložíme do něj upečený korpus. Ten natřeme nahoře a po stranách jahodovou marmeládou.
Omyté jahody přepůlíme. Pak je stavíme kolem korpusu jednu vedle druhé řezem k papíru. Pudink vyšleháme do hladkého krému a přidáme do něj dotuha ušlehanou smetanu.
Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat. Pak ji trochu promačkáme a zahříváme v kastrůlku, dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny dáme asi lžíci krému a promícháme. Potom směs přidáme do zbytku krému a prošleháme, dokud se krém a želatina nespojí.
Krém nalijeme na korpus, nahoře ho uhladíme a dáme na 8 hod do lednice.
Z vychlazeného dortu pak opatrně sundáme okruží a sloupneme papír. Zbylé jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na tenké plátky, kterými ozdobíme horní část dortu.