Sytá a hustá polévka s krajícem domácího chleba z fleku nahradí i hlavní jídlo.
Suroviny na 4 porce
6 brambor
200 g zakysané smetany
150 g žampionů
2 vejce
2 oloupaná vejce natvrdo
2 lžíce octa
2 bobkové listy
1 stroužek česneku
špetka kmínu
3 kuličky nového koření
50 g nasekaného čerstvého kopru
1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
Postup
Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Žampiony očistěte a nakrájejte na kousky. Pak oboje povařte v osolené vodě, do které přidáte bobkový list, nové koření, sůl, pepř a kmín.
Až brambory změknou, přidejte do vody zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou. Za stálého míchání krátce povařte. Nakonec přidejte prolisovaný česnek.
Podle chuti okyselte octem a přidejte nasekaný kopr. Nakonec do polévky rozklepněte vejce a povařte ještě asi dvě minuty.
Polévku naservírujte do misek, ozdobte natvrdo uvařených vejcem rozkrojeným na půlky nebo měsíčky a koprem.