Hustá polévka z červené řepy je lahodná, výživná a má zářivou růžovou barvu. Šmrnc jí dodá výrazný sýr feta.
Suroviny na 4 porce
50 g másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžička mletého kmínu
750 g červené řepy
750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
100 g sýru feta
bylinky na ozdobu
Postup
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Až tuk zpění, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a kmín. Na mírném plameni smažte asi 5 minut, dokud cibule a česnek nezměknou.
Přidejte oloupanou a na malé kostky nakrájenou červenou řepu. Krátce osmahněte a přilijte vývar. Pod pokličkou vařte 20 až 25 minut.
Uvařenou polévku nechte trochu vychladnout. Přelijte ji do mixéru a rozmixujte dohladka.
Podle chuti osolte a opepřete.
Polévku naservírujte do misek a ozdobte ji nadrobeným feta sýrem a čerstvými bylinkami.