Jemné houbové rizoto patří mezi delikatesy italské kuchyně. Je skvělou a lehkou večeří.
Suroviny na 4 porce
4 lžíce másla
1 větší cibule
3 stroužky česneku
250 g rýže parboile
750 ml zeleninového vývaru
sůl, mletý černý pepř
600 g krájených mražených žampionů nebo lesních hub
1 lžíce citronové šťávy
80 g parmezánu
čerstvé bylinky
Postup
V hrnci rozehřejte tři lžíce másla a doměkka na něm poduste nadrobno pokrájenou cibuli a na tenké plátky nasekaný česnek. Přisypte rýži a vše důkladně promíchejte tak, aby se každé zrnko obalilo rozpuštěným tukem.
Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi 15 minut. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.
Mezitím na pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla a poduste na něm žampiony (nebo lesní houby z letních zásob). Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Houbovou směs vmíchejte do rýže a přidejte asi 50 gramů nastrouhaného parmezánu. Dobře promíchejte a nechte pod pokličkou dusit asi ještě 10 minut.
Rizoto naservírujte na talíře, ozdobte nastrouhaným parmezánem a případně i čerstvými bylinkami.