Rychlou a zdravou zelnou polévku lze vylepšit třeba klobáskou, čerstvou paprikou, nebo houbami.
Suroviny na 4 porce
200 g kysaného zelí
4 středně velké brambory
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
30 g čerstvého másla
sůl
kmín
cukr
Postup
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme kmín a vaříme.
Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Nakonec polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou.
Můžeme přidat čerstvou kapii. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.