Rajčata jsou, jak známo, přímo požírači cholesterolu. Pokud vám nechutnají obyčejná syrová, zkuste tento krém neboli studenou polévku.
Suroviny
250 g rajčat
pár lístků bazalky
půl salátové okurky
sůl
pepř
3 stroužky česneku
Postup
Nejprve rajčata omyjte a nařízněte slupku v jednom místě do kříže. Dejte vařit vodu. Až bude vřít, odstavte z plotny a ihned vhoďte rajčata.
Ta by se totiž vařit neměla, jinak ztratí cenné látky. Nechte rajčata v kastrůlku tak 2 až 3 minuty. Poté vyjměte a oloupejte.
Spařená rajčata půjdou lépe rozemlít. Nakrájejte na kostičky a vhoďte do mixéru nebo propasírujte. Přidejte prolisovaný česnek a nechte chvíli odstát, ať se intenzita česneku zmírní.
Mezitím si nakrájejte okurku na jemné kostičky. Ty následně vhoďte do krému. Okořeňte před podáváním, ať má krém pikantní šmak.
Studený rajčatový krém je chutný i zdravý.