TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nedá moc práce, protože třešně není nutné vypeckovat. Chuť vylepšíme i pikantními višněmi.

Suroviny

2 hrnky třešní
2 hrnky višní
2 hrnky cukrového sirupu
2 hrnky vodky (brendy či koňaku)
1 celá skořice hřebíček

Postup

Na cukrový sirup svaříme 1 a ½ hrnku vody a 1 a ½ hrnku cukru. Do velkého kastrolu nalijte jen pár centimetrů ode dna vodu, přisypte ovoce a rozvařte ho i s peckami. Nechte vychladnout a slijte do velké lahve s širokým hrdlem a těsným uzávěrem.

Přidejte skořici a hřebíček podle chuti. Přilijte vychlazený cukrový sirup – množství i sladkost závisí na vaší chuti. Čím bude hustší, tím hustší bude griotka. Můžete použít i trochu medu, třtinový cukr či melasu.

Směs dolijte alkoholem a dobře promíchejte. Ovoce má být ponořené, nejlépe, když je hladina těsně pod víčkem. Uzavřete sklenici a postavte ji na tři týdny při pokojové teplotě na stinné místo. Hotovou griotku přeceďte, slijte do lahví a můžete ochutnávat. Co uděláte s ovocem vylouhovaným v alkoholu, záleží na vás. Výborně se hodí do moučníků pro dospělé.

 

Tags : griotka

Nenechte si ujít další zajímavé články