Milujte večery s přáteli a rodinou u grilu? Nemusíte grilovat jen maso. Zkuste výborný baklažán…
Suroviny pro 4 osoby
4–6 menších lilků
2 velké cibule
150 g měkkého kozího sýra
250 g mletého vepřového masa
4 rajčata snítka oregana
snítka petrželky
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl a drcený pepř
Postup
Lilky rozkrojíme na půlky a uvnitř částečně vydlabeme. Položíme na gril a zlehka asi 20 minut opékáme. Mezitím nadrobno nakrájíme cibuli, oloupeme a na kostičky nakrájíme rajčata a na jemno nasekáme bylinky. Cibuli zpěníme na polovině oleje, přidáme mleté maso a 20 minut restujeme.
Poté vmícháme rajčata, hmotu z lilků, nasekaný česnek, odstavíme, přidáme rozmačkaný kozí sýr, zbylý olej, citronovou šťávu, bylinky a podle chuti osolíme a opepříme. Opečené půlky lilků vrchovatě naplníme směsí a ještě asi 15 minut na roštu grilujeme, až jsou uvnitř měkké.Můžeme je zabalit do alobalu.
Extra tip
Lilky lze grilovat jen jako přílohu. Nakrájíme je na silnější kolečka (asi 1,5 cm silná), osolíme, a až se „zpotí“, osušíme. Poklademe je na gril a pomalu opečeme.Podáváme k masu, nebo plátky přeléváme různými výraznými dipy.