Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce!
Suroviny
400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 ml mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků
Postup
Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto.
Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme 1 hodinu kynout.
Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout.
Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.
Tags :
mazanec