TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Vlastní recept na nakládané hou-by se v některých rodinách dědí po generace. Vyzkoušejte ten náš!

Suroviny

houby
feferony
kopr
sůl
celý pepř
bobkový list
celer
nové koření
1 cibule
1 mrkev
patizon
brokolice
paprika

Na 1 l nálevu

20 g soli
0,25 l octa (8%)
0,75 l vody
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla Sualinu
16 kuliček pepře
1 hřebíček
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 a ½ lžičky hořčičného semínka
½ lžičky koriandru

Postup

Z vody, octa, soli, cukru, sladidla a koření připravíme nálev – 5 minut povaříme a přecedíme. Koření z nálevu rovnoměrně rozdělíme do čistých vypařených a suchých sklenic. Čerstvé houby vypereme, nakrájíme na kousky a předvaříme ve vodě (dvakrát tolik co hub). Ze surovin připravíme 1 litr nálevu, můžeme přidat kořenovou zeleninu. Houby předvaříme podle tvrdosti 10–20 minut. Během varu sbíráme pěnu a nečistoty. Vývar slijeme a houby propláchneme studenou vodou. Pokud použijeme k předváření kořenovou zeleninu, odstraníme ji.
Předvařené houby necháme okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou (cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, brokolicí, paprikou, patisonem) a koprem asi do tří čtvrtin sklenice (musí zbýt místa pro nálev). Do každé přidáme pro vyvážení chuti kousek feferonky. Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100 °C.

Extra tip

Nejlépe se k nakládání do octa hodí kromě všech hřibovitých hub i jedlé holubinky, ryzce, lišky, hlíva ústřičná, muchomůrky růžovka a šedivka, václavky nebo čirůvky a jidášovo ucho do čínské kuchyně.

Tags : houbynálev

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....