Tahle hustá polévka vás dostane směsicí různých chutí, které spolu dokonale souznějí.
Potřebujete
700 g batátů
1 petržel
1 mrkev
1 l vývaru
1 lžičku čerstvého tymiánu
olivový olej
sůl, pepř
chilli
150 ml smetany
citronovou šťávu
pažitku nebo petrželku
Postup
Oloupané a nakrájené batáty, mrkev a petržel promíchejte v pekáči s olivovým olejem a solí. K zelenině přidejte čerstvý tymián a vše dejte péct do trouby při 190 °C asi 30 minut.
Upečenou zeleninu přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem. Vařte ještě asi 20 minut. Když je všechna zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte.
Nakonec přilijte smetanu a nechte provařit. Polévku dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy. Posypejte ji chilli a pažitkou, petrželkou nebo jinými bylinkami a podávejte.