Královský pokrm s příchutí Indie. Potěší vegetariány i vegany.
Suroviny
200 g zelené velké čočky
2 červené cibule
1 mrkev
1 červená paprika
6 lžic slunečnicového oleje
1 chilli paprička
3 stroužky česneku
1 lžíce římského kmínu
1 lžička mletého chilli
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce uzené mleté papriky
3 lžíce bobkového listu
1 lžíce soli
2 plechovky (po 400 g) červených fazolí
1 plechovka (400 g) drcených rajčat
šťáva z ½ limety
1 lžíce nadrobno nasekaného oregana
1 hrst čerstvého koriandru
další chilli papričky na posypání
Postup
Čočku namočíme 12 hodin předem do studené vody. Druhý den oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kostky, kapii zbavíme semínek a nakrájíme nahrubo.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme ji 2 minuty. Mezitím nasekáme najemno feferonku, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. K cibuli vsypeme mrkev a kapii a restujeme ji na středním stupni 7 minut, až změkne.
Postupně přidáváme feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujeme, než přidáme další.
Čočku slijeme, propláchneme vodou a vsypeme ji do hrnce. Přidáme bobkové listy, zlehka osolíme, promícháme a zalijeme 800 ml vlažné vody. Vaříme na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.
Konzervované fazole scedíme. Vsypeme je k čočce, přidáme rajčata a vaříme 10 minut. Zakápneme limetovou šťávou, vmícháme oregano a podle chuti osolíme. Posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.