Pokud jsou maliny samy o sobě dost sladké, tak není zapotřebí přidávat cukr.
Ingredience
5 snítek máty
250 g čerstvých malin
7 lžic třtinového cukru
1 l mírně perlivé vody
šťáva z ½ citronu
kostky ledu
Postup
Listy máty otrhejte, rozdrťte a vložte do kastrůlku do necelého 100 ml vody.
Maliny rychle properte a dejte okapat. Do vody s mátou přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání směs rozpusťte, až vznikne hladký cukrový sirup. Nechte ho vystydnout.
Maliny rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré a přes husté sítko propasírujte do nádoby, kam se vejde minimálně 1 l vody.
Odstraníte tak část zrníček.
Do nádoby přidejte 1 l vychlazené vody, šťávu z poloviny citronu a trochu zchladlý cukrový sirup s mátou.
Směs dobře promíchejte a ještě jednou přeceďte.
Limonádu přislaďte nebo nařeďte podle toho, jak vám chutná. Nádobu zakryjte a dejte na hodinku chladit.
Před podáváním limonádu přelijte do láhví, přidejte kostky ledu, hrstku malin a celé lístky máty.
Nápoj zavřete pod víčko s brčkem. Nebude tolik lákat hmyz. Pokud byste si rádi dali i verzi pro dospělé, přidejte do malinovky rum nebo vodku.