Suroviny
madle i se slupkou (množství záleží na vás)
olej a sůl
oblíbené koření
Postup
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly „gumové“. Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je začneme vylupovat ze slupky.
Poté mandle omastíme v dlaních. Do dlaně si nalijeme maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskneme, abychom je měly mastné a nabereme si po částech mandle, které mnutím v dlaních omastíme a vložíme do rozpálené suché pánve. Smažíme dozlatova za častého promíchání a nejlépe v jedné vrstvě.
Pokud chceme mandle kořeněné, opražíme je a koření na mandle nasypeme až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahříváme, protože by koření mohlo zhořknout. Po rychlém obalení kořením a minimálním opražení je opět nasypeme v jedné vrstvě na ubrousek a necháme zchladnout.