Galetka je taková palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi.
Ingredience
250 g hladké pohankové mouky
30 g hladké pšeničné mouky
2 lžíce soli
1 vejce
olej
Na náplň
400 g listového špenátu
200 g sýru s modrou plísní
12 vajec
pepř
Postup
V míse promíchejte obě mouky, sůl, vejce a postupně zapracujte 500 ml studené vody. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odležet. Opět promíchejte, rozpalte velkou pánev, potřete ji tukem a naběračku těsta rozlijte po celé pánvi tak, aby byla palačinka co nejtenčí. Jakmile začnou zlátnout okraje, otočte ji a opečte i z druhé strany.
Listy špenátu vhoďte do vroucí vody, nechte zvadnout, slijte a propláchněte studenou vodou. Vyždímejte přebytečnou tekutinu a špenát překrájejte. Na pánvi potřené tukem opečte rozklepnutá vejce.
Na palačinky rozdělte špenát, posypejte rozdrobeným sýrem a na střed položte sázené vejce, osolte. Okraje palačinky ohněte směrem do středu jako čtverec, ale střed s vejcem nechte volný. Posypejte drceným pepřem.
Něco navíc
Špenát a modrý sýr můžete nahradit pokrájenou šunkou od kosti nebo různými druhy sýra a zeleniny.